Afgelopen week lanceerde Zeeman met veel bombarie een eigen parfum voor de prijs van 4,99. In de communicatie zegt het bedrijf dat het wil laten zien wat een parfum echt kost als je alle toeters en bellen schrapt. In dit geval vooral een aardige marketingstunt zoals Zeeman al eerder gedaan heeft maar in feite precies hetzelfde verhaal dat clubs als Ace & Tate en Polette graag vertellen. Verkoop direct uit de fabriek, snij alle opsmuk weg en je hebt hetzelfde product voor een veel lagere prijs.
De vraag is natuurlijk of dat zo is en of de consument dat wil. Ooit, toen merken en marketing nog niet bestonden, verkochten of ruilden mensen producten met elkaar. Die waren merkloos, identiteit-loos en alleen maar praktisch en we noemen ze nu ‘commodities’. Willen we daarnaar terug? Waarschijnlijk niet want wie iets anders koopt dan bijvoorbeeld een pak suiker wil ook graag identiteit, beleving, emotie en plezier.
In een tijd waarin transparantie het nieuwe toverwoord is, komt het er dan wel op aan al die extra’s ook echt te leveren als je voor een product meer wil vragen dan alleen een soort van kostprijs. Een fraai ontworpen kristallen fles parfum in je badkamer is iets anders dan het goedkoopste standaard flesje dat Zeeman gebruikt. Aantoonbare kwaliteit in diensten en producten, meer beleving en meer identiteit mogen best iets kosten als ze ook echt waargemaakt worden.
In deze moderne tijd moeten leveranciers (merken) en retailers daarom meer dan ooit samenwerken om die toegevoegde waarde allereerst te creëren en vervolgens ook op passende wijze te communiceren. Zowel offline (bijvoorbeeld in de presentatie in de winkel en in klassieke media) als online (op de website en sociale media). We leven in een tijd waarin communicatie ‘king’ is maar dat besef is in de optiek nog niet tot iedereen doorgedrongen. Wie als (zelfstandige) opticien nog altijd communiceert op het niveau van ‘commodities’ vraagt op termijn om problemen want we verkopen allang geen anonieme commodities meer maar dure producten waarbij de prijs deels uit ‘toegevoegde waarde’ bestaat. Die moet dan echter wel op alle fronten waargemaakt en geleverd worden.