Behalve Corona waren er dit jaar natuurlijk nog 2 belangrijke hoofdrolspelers die regelmatig de aandacht trokken: EssilorLuxottica en GrandVision. Het jaar begon niet zo goed voor de Frans-Italiaanse optiekgigant met een aanzienlijk fraudegeval in een fabriek in Thailand waarvoor 190 miljoen euro gereserveerd moest worden. En uiteraard ontsnapt het ook niet aan de gevolgen van de Corona crisis. In de eerste negen maanden zette het ruim 21% minder om dan in de eerste negen maanden vorig jaar. In geld gaat het dan om een omzetverlies van bijna 2,8 miljard euro.
Tot en met het begin van dit jaar zag de toekomst er voor GrandVision zonnig uit. Het profiteerde van de aanstaande overname door EssilorLuxottica en eind januari tikte de beurskoers van de HAL 145 euro aan. HAL Investments was dankzij de deal 1,7 miljard meer waard dan een jaar eerder en er leek geen vuiltje aan de lucht. Dat is nu wel anders. In de eerste negen maanden van dit jaar boekte GrandVision ruim 500 miljoen euro minder omzet. Een verlies van bijna 18% ten opzichte van de eerste negen maanden vorig jaar.
Op 10 februari kondigde de Europese Commissie een intensief onderzoek naar de voorgenomen acquisitie aan en in de loop van het jaar verlengde het keer op keer de deadline voor het afronden van dat onderzoek.
In juli slaat vrij onverwachts de vlam in de pan als EssilorLuxottica GrandVision voor de rechter sleept. De keten zou tijdens de Corona pandemie niet conform de regels gehandeld hebben en werd bovendien beticht van slecht bestuur omdat het onnodig winkels gesloten zou hebben. Onduidelijk is of de Frans-Italiaanse combinatie van de deal af wil of gewoon een spelletje speelt om de prijs omlaag te krijgen.
In een reactie spant GrandVision een arbitragezaak aan om EssilorLuxottica te dwingen zich aan de eerder gemaakte afspraken te houden. De zaak loopt behoorlijk uit de hand als EssilorLuxottica zelfs beslag laat leggen op de boekhouding van GrandVision dat echter vlak daarop de door EssilorLuxottica aangespannen rechtszaak wint.
EssilorLuxottica mag de in beslag genomen documenten niet inzien. Uit het vonnis blijkt overigens wel dat de Europese Commissie alleen akkoord wil gaan met de acquisitie als er in Italië, België, Frankrijk en Nederland winkels verkocht worden. Voor Nederland zou dat bijvoorbeeld Eyewish kunnen zijn. Analisten tippen Fielmann als de belangrijkste gegadigde voor zo’n overname.
De zaak sudderde het hele jaar door. Zo nu en dan gooiden analisten of financiële experts zoals die van Bloomberg een beetje olie op het vuur zonder al te veel nieuws te melden. Wel kocht Optitrade inmiddels de aandelen van Essilor terug zodat die hobbel in ieder geval genomen is.
Vlak voor Kerst verraste EssilorLuxottica door te melden dat Hubert Sagnières en Leonardo del Vecchio hun gedeelde CEO functie hebben overgedragen aan Francesco Milleri en Paul du Saillant. Voor de deal met GrandVision zal het allemaal niet uitmaken. Die moet midden komend jaar afgerond zijn.
Terwijl Corona, EssilorLuxottica en GrandVision de hoofdrollen opeisten, stond de rest van de optiek natuurlijk niet stil. Daarover de komende twee dagen meer in het vervolg van dit Jaaroverzicht.