Luxottica verdient een eigen hoofdstuk in dit jaaroverzicht. Het was namelijk een turbulent jaar voor het grootste optiekbedrijf ter wereld. De omzet groeide gestaag maar niet zo spectaculair als in eerdere jaren en zal dit jaar ruim boven de 7,5 miljard euro uitkomen. Omdat het bedrijf steeds efficiënter werkt, wordt de nettowinst gemaximaliseerd en stijgt die harder dan de omzet.
In januari werd internetleverancier www.glasses.com overgenomen zodat Luxottica nu ook online tot de grote spelers behoort. Bij aankoop van een montuur vanaf 149 dollar, krijgt de klant er op deze website gratis een paar enkelvoudige glazen bij. Het aanbod is enorm en uiteraard inclusief een ruime selectie Luxottica merken. Het bewijst dat online verkopen van complete brillen inmiddels gewoon een feit is en dat winkels zich nog harder zullen moeten onderscheiden om dit (prijs)gevecht van giganten als Luxottica te winnen.
In maart werd een overeenkomst met Google gesloten. De twee bedrijven gaan de Google Glass verder ontwikkelen. Dat weerhield Luxottica er niet van om onlangs ook een soortgelijke deal met Intel te sluiten. Ook met die grote speler gaat gewerkt worden aan “smart glasses” die op termijn voor de consument wellicht net zo belangrijk kunnen worden als de mobiele telefoon nu. Geen wonder dus dat er groot op ingezet wordt.
In april werd bekendgemaakt dat Luxottica de licentie voor het ontwerpen, produceren en verkopen van de Michael Kors (zonne)brillen overneemt. Later dit jaar is ook de prestigieuze licentie-overeenkomst met Chanel verlengd. Ondanks al die, voor Luxottica, positieve berichten, raakten de financiële markten in september danig in de war toen de succesvolle CEO Andrea Guerra plotseling opstapte na een ernstig meningsverschil met oprichter en grootaandeelhouder Leonardo del Vecchio. Vlak daarop deed zijn opvolger bovendien hetzelfde. De negatieve commentaren over de coup van Del Vecchio waren legio maar inmiddels is de rust terug gekeerd en heeft de beurskoers zich volledig hersteld.
Luxottica heeft zich op uiterst knappe wijze in een ongekende machtspositie gemanouvreerd. Het produceert enorme aantallen monturen en zonnebrillen, verkoopt die in de eigen winkels en via eigen online kanalen én ziet tegelijkertijd kans aan vrijwel alle andere optiekretailers in de markt te leveren. Zo eet het van alle walletjes mee en dat blijkt, gezien de cijfers, heel lucratief te zijn. De verwachtingen voor 2015 zijn niet anders dan die voor 2014. Luxottica zal haar strategie ongetwijfeld rücksichtlos voortzetten en haar machtspositie wereldwijd verder uitbouwen. Dat zal, naast allerlei andere effecten, de reeds bestaande en steeds duidelijkere tegenstelling tussen de “handelaren” en de “liefhebbers” in de branche alleen nog maar versterken. Maar daarover de komende dagen meer!