Hoewel EssilorLuxottica en GrandVision nog bakkeleien over de uiteindelijke voorwaarden voor de overname verwacht iedereen toch dat de deal voor eind juli bekrachtigd wordt. Hoe ziet het Nederlandse optieklandschap er daarna uit?
EssilorLuxottica wordt met afstand de grootste speler met zo’n 340 Pearle winkels en zo’n 120 winkels die nu nog Eyewish heten maar die naam af moeten staan. Onduidelijk is wat er dan met die winkels gaat gebeuren of worden ze wellicht alsnog doorverkocht aan de nieuwe eigenaar van Eyewish die ook de merknaam gekocht heeft? Behalve die 460 winkels is EssilorLuxottica vanaf dat moment natuurlijk ook eigenaar van de 3 Ray-Ban stores in Amsterdam, Utrecht en Den Haag en van de 10 Sunglass Hut vestigingen (+ 2 outlet stores). Online zijn ze straks ook nog nadrukkelijker vertegenwoordigd met de Ray-Ban en Oakley stores en bijvoorbeeld Charlie Temple en zonnebrillen.com.
Qua marktaandeel en aantal winkels kan niemand in de schaduw van EssilorLuxottica staan. Hans Anders komt met ruim 200 vestigingen het dichtst in de buurt maar het verschil is nog altijd aanzienlijk. Specsavers met zo’n 140 winkels en de nieuwe eigenaar van de 142 Eyewish winkels die verkocht moeten worden (Fielmann?) volgen op gepaste afstand.
En uiteindelijk kan de consument ook nog naar Eyelove met meer dan 100 verkooppunten.
Kleine ketens als Ace & Tate met 18 winkels of Eyes & More spelen in al dit geweld nauwelijks een rol.
Bij de zelfstandige opticiens springen Oogwereld en EyeCare direct in het oog en zijn er inmiddels meerdere opticiens met een expansief beleid en al een aantal vestigingen waaronder bijvoorbeeld Greving & Greving, Schmidt Optiek en de Tuijn Groep.
Net als voor alle zelfstandige ondernemers liggen er ook voor zelfstandige opticiens veel kansen in nadrukkelijke specialisatie en het focussen op een meer specifieke doelgroep. De enkele winkels die al eerder voor zo’n strategie gekozen hebben, behoren zonder uitzondering tot de meest succesvolle in de markt.