De arbeidsmarkt is nog altijd gespannen. In vrijwel alle branches wordt personeel gezocht en het aanbod blijft achter bij de vraag. Dan is het dus meer dan ooit zaak om je branche zo goed mogelijk te presenteren en te verkopen. In de optiek wordt de veelzijdigheid van het vak vaak als voordeel genoemd. Techniek, handwerk in de werkplaats, (para)medische aspecten, mode, noem maar op en dus een zeer gevarieerd beroep. Ik ben altijd van mening geweest dat dit geen voordeel maar een nadeel is.
Slecht weinig mensen zijn technisch begaafd en hebben tegelijkertijd gevoel voor mode. Blijven zoeken naar die mensen is dus zoiets als zoeken naar een speld in een hooiberg. Veel beter is het om die verschillende aspecten te scheiden. Opleidings-technisch is dat een lang en moeilijk traject dat desalniettemin wel ingezet zou moeten worden met technisch geschoolde ‘meters’ enerzijds en modebewuste adviseurs anderzijds.
Maar de branche hoeft niet te wachten op de opleidingen. In de communicatie en in de winkels kan het verschil al gemaakt worden. Nog altijd lopen er weinig mensen binnen bij opticiens om er gewoon even lekker te kijken en te passen zoals ze dat wel bij andere winkels doen. Die mensen zouden op de werkvloer modefreaks met gevoel voor stijl, mode en trends moeten treffen waarmee ze leuk en vrijblijvend kunnen praten.
Dat vraagt in veel winkels om aanpassingen, meer inspiratie met andere presentaties en wellicht ook andere producten en minder rekken vol met (zonne)brillen. Meer kennis van mode, modemerken en stijl en een gevarieerder aanbod voor verschillende doelgroepen in plaats van heel veel meer van hetzelfde. Zulke dynamische (mode)winkels met veel beleving zouden zeker een flinke aantrekkingskracht hebben op jonge mensen op zoek naar een leuke baan waarvan er sommige op termijn wellicht zelfs opticien zouden willen worden. Zo niet, ook goed. Op de winkelvloer zijn ze hun geld meer dan waard.