Het is natuurlijk een beetje een open deur intrappen om te zeggen dat personeel in een winkel (of bijvoorbeeld in een restaurant) een belangrijke rol speelt in hoe een klant de winkel, het advies of de service ervaart. Iedereen zal beamen dat de mens(en) in de winkel, eigenaar en medewerkers, een hoofdrol spelen in het theater dat een winkel zou moeten zijn. Als dat zo is, is het fijn wanneer iedereen zijn rol kent en er genoeg aandacht is voor het ontwikkelen van die rol(len). In de optiek is dat extra moeilijk omdat we bij iedere verkoop en afhankelijk van de klant een mooi afgewogen mix van oogzorg en mode moeten maken. Met beide facetten van ons vak kan je fans maken maar slechts weinig mensen kunnen dat met allebei met dezelfde passie en overtuiging.
Als ik presentaties voor personeel in winkels hou, vind ik het altijd leuk om te beginnen met een hele simpele vraag. ‘Hoe vaak koop je zelf iets van 1.200 euro of meer’? Het antwoord laat zich gemakkelijke raden….. Voor alle duidelijkheid, wat na die vraag volgt is nooit een pleidooi voor lagere prijzen maar wel een inleiding voor een avond met elkaar praten over toegevoegde waarde. De klant heeft voor de prijzen die wij vragen, recht op een fantastische beleving en zelfstandige opticiens kunnen zich daarmee onderscheiden (en er fans mee maken). Niet alleen in de oogmeetruimtes maar ook op de winkelvloer.
Medewerkers moeten voortdurend geschoold en begeleid worden om die toegevoegde waarde te leveren. Al is het alleen maar omdat die scholing je scherp houdt en voorkomt dat je dingen gewoon of vanzelfsprekend gaat vinden, die dat niet zijn. Zoals bijvoorbeeld die 1.200 euro die ik net noemde. Op technisch vlak is scholing in de optiek een vanzelfsprekendheid. Opticiens, contactlensspecialisten en optometristen zijn meesters in hun vak en werken met innovatieve en prachtige apparatuur. Ze weten alles en worden voortdurend uitgedaagd om hun kennis op peil te houden en aan te scherpen. Op het gebied van mode, lifestyle, trends en gastheerschap zijn er veel minder goede mogelijkheden om je kennis te ontwikkelen. Het initiatief moet vooral van de ondernemer of de medewerkers zelf komen.
Daarbij komt dat je gastheerschap en gevoel voor mode en trends niet op een cursus of uit een boekje leert en evenmin door ‘influencers’ te volgen. Je leert het door je er echt in te verdiepen en vooral door de gelegenheden te benutten om het zelf te ervaren. Daarom organiseerden wij jarenlang de Club BRILLANT shows tijdens de Amsterdam Fashion Week en zijn we druk bezig die draad met NanaWoody&John weer op te pakken. Tijdens zulke shows zie je dingen die je anders niet ziet en spreek je mensen die je anders niet spreekt. En juist die ervaringen kan je gebruiken om je eigen stijl verder te ontwikkelen en je advies aan de klant meer diepgang te geven. Het maakt het werk nog leuker en de klant nog blijer. En de klant die mode en een mooie bril belangrijker vindt dan oogzorg (simpelweg omdat hij ervan uitgaat dat die oogzorg perfect in orde is en hij of zij de beste brillenglazen krijgt), maak je er ook fan mee.