Al die interesse van investeerders in de optiek tot en met de hysterie rond Warby Parker is wel verklaarbaar. Ondanks de Corona pandemie presteerde de optiekbranche al snel weer heel goed en met de vergrijzing, nieuwe innovaties zoals smartglasses en steeds meer mensen die toegang hebben of krijgen tot oogzorg, zijn de vooruitzichten ook prima. De cijfers spreken wat dat betreft voor zich.
EssilorLuxottica en GrandVision
Na een serieuze omzetdip van zo’n 3 miljard euro in de eerste negen maanden van 2020 herstelde de omzet van EssilorLuxottica zich razendsnel en was die in de eerste negen maanden van 2021 alweer hoger dan in diezelfde periode in 2019 toen er van Corona nog geen sprake was. Dat is dan nog zonder GrandVision dat vanaf het derde kwartaal van dit jaar in de EssilorLuxottica cijfers meegenomen wordt.
Ook GrandVision herstelde zich prima na eveneens een slecht 2020 en boekte over de eerste negen maanden van dit jaar een like-for-like omzet die bijna gelijk was aan die van 2019.
Safilo, Chiara Ferragni en David Beckham
Ook de omzet van Safilo in de eerste negen maanden van dit jaar zit alweer ruim boven die van de eerste negen maanden van 2019. Dat is eens te meer een opmerkelijke prestatie omdat juist Safilo een flink aantal licenties verloor aan Kering en Thélios. Het bedrijf toonde echter veerkracht, richtte zich succesvol op een nieuw segment van moderne merken van razend populaire ‘influencers’ zoals Chiara Ferragni en David Beckham waar de Nederlandse opticiens helaas nog te weinig oog voor hebben en verwierf met slimme acquisities een sterke positie online.
Marcolin
Marcolin herstelde zich eveneens en na een zeer slecht jaar 2020 was de omzet daar over de eerste negen maanden van dit jaar slechts een fractie lager dan die in 2019. Aan het eind van het jaar verkocht bedrijf haar 49% aandeel in Thélios aan LVMH en kocht het van dat luxe concern de eigen aandelen terug zodat het nu weer volledig baas in eigen huis is en verder aan het eigen portfolio kan gaan werken.
Kering en LVMH
Van Kering en Thélios hebben we nog weinig omzetcijfers hoewel we van Kering weten dat Kering Eyewear in het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 138 miljoen euro boekte. Kering en LVMH deden het na een minder 2020 weer prima met in de eerste negen maanden van dit jaar omzetten van respectievelijk ruim 12 en ruim 44 miljard euro en omzetstijgingen ten opzichte van 2019 van 9 en 11%.
Fielmann
In de retail is behalve GrandVision, Fielmann altijd een mooie graadmeter. Ook daar was het beeld min of meer hetzelfde. 2020 was niet zo goed maar dit jaar herstelde de omzet zich alweer en werd er in de eerste negen maanden een plus van 8% geboekt. Dat is op een totaal omzet van bijna 1,5 miljard euro in negen maanden natuurlijk ook in geld een aanzienlijke stijging.
Contactlenzen
De omzetprogressie die de fabrikanten van de brillenglazen, monturen en zonnebrillen en de retailers rapporteerden, kwamen overeen met die van de grote contactlenzenleveranciers. Ook bij bijvoorbeeld Johnson & Johnson en CooperVision werden dit jaar flinke omzetplussen geboekt.
De Italiaanse industrie
De Italiaanse industrie die begin van het jaar nog zeer somber was over de vooruitzichten, publiceerde later in het jaar ook weer veel positievere cijfers dan verwacht en van tal van zelfstandige opticiens weten we dat ze een zeer goed jaar achter de rug hebben.
Het addertje onder het gras
Hoewel de vooruitzichten goed zijn en iedereen positief gestemd is, schuilt er desalniettemin een flinke adder in het gras. Het lijkt steeds moeilijker te worden voldoende gediplomeerde en deskundige medewerkers aan te trekken. De aanwas bij de opleidingen is onvoldoende, er treden te veel mensen uit, te veel mensen willen minder dagen werken en al helemaal niet in het weekend en de opleidingen zijn nog te weinig aangepast waardoor er bijvoorbeeld nog altijd geen optiekstylisten afgeleverd worden. Het tekort aan personeel kan op termijn tot verlies aan kwaliteit leiden en zet de groeiprognoses onder druk.