Recent publiceerde de Duitse branchevereniging ZVA haar jaarlijkse rapport over de ontwikkelingen in de optiekbranche. Veel maar niet alles komt overeen met de ontwikkelingen in ons land. Zo kampen ook Duitse opticiens met een tekort aan gekwalificeerd personeel en hebben ze grote moeite om openstaande vacatures in te vullen. Ze lossen dat deels op door veel op afspraak te werken en werkzaamheden als die in de werkplaats en bijvoorbeeld de marketing uit te besteden.
In de afgelopen 10 jaar is de omzet per winkel in Duitsland met gemiddeld 41% gestegen. Dat komt voor ongeveer de helft door de inflatie. Bovendien sluiten kleinere winkels hun deuren en groeit het aantal grote winkels. Maar ook autonoom is de omzet gemiddeld toegenomen.
De 10 grootste filiaalbedrijven hebben 24% van het aantal winkels maar zijn daarmee wel goed voor 53% van de totale omzet. De grootste hap daarvan is voor Fielmann dat goed is voor 44% van de totale omzet van die 10 bedrijven en dus zo’n 23% van de totale omzet in de Duitse optiekbranche.
Opvallend is dat terwijl de omzet ook in 2023 licht gestegen is, het aantal verkochte monturen daalde. Wat verder opvalt is dat er in Duitsland nog altijd relatief veel verglaasd wordt. Er worden 30% meer brillenglazen verkocht dan je op grond van het aantal verkochte brillen zou verwachten.
De Duitse contactlensmarkt is het afgelopen jaar licht gekrompen en speelt zich voor 50% online af. Bij brillen is het aandeel online nog altijd heel klein. Duitse opticiens moeten het vooral van de verkoop van monturen hebben, de omzet in zonnebrillen is met zo’n 10% ook nog altijd heel gering.
Maandag meer over de ontwikkelingen in Duitsland en de verschillen en overeenkomsten met die in ons land.
Klik hier voor deel 2 en deel 3 van dit artikel