Communicatie moet niet verkopen maar verleiden

oktober 17, 2024

Post image for Communicatie moet niet verkopen maar verleiden

Bij het teruglezen van de recente artikelen op deze website realiseerde ik mij dat van de laatste 8 berichten er 5 over communicatie gingen. Communicatie is van oudsher geen sterk punt van de optiek. Het uitgangspunt lijkt nog altijd ‘een bril (of contactlenzen) heb je nodig’ dus de klant komt vanzelf wel. Organisaties dragen nauwelijks iets bij aan de communicatie, merken en winkels focussen massaal op sociale media maar benutten de mogelijkheden die ze bieden vaak onvoldoende.

Communicatie is een breed begrip en wordt veel te vaak vertaald in berichten die allemaal maar 1 boodschap hebben…kom kopen! De communicatie die de branche nodig heeft, zou niet op kopen maar op het aantrekkelijk maken van onze producten en de branche als geheel gericht moeten zijn. Dus niet elk bericht op Facebook of Instagram afsluiten met ‘kom naar de winkel’ of ‘maak een afspraak’ en evenmin met ‘we helpen u graag’ of ‘een bril moet passen bij uw persoonlijkheid’ maar gewoon laten zien hoe tof onze winkels zijn, hoeveel plezier we in die winkels hebben en vooral wat we allemaal voor moois en goeds te bieden hebben. Niet met het doel iets te verkopen maar om de potentiële klant te verleiden en dat is echt iets heel anders. Je eigen feed op Facebook maar vooral op Instagram is bij uitstek geschikt om te verleiden. Wil je echt verkopen dan is het beter om op sociale media professioneel te adverteren (en dat is wat anders dan een bericht promoten).

In het nieuws van gisteren toonden we voorbeelden van influencers. Kijk bijvoorbeeld eens hoe die producten en ook (zonne)brillen aanbevelen. Niet door te zeggen ‘ga ze kopen’ maar door ze zo aantrekkelijk te laten zien dat anderen ze ook willen.

Denk ook eens aan het positieve effect dat al die verleiding en een beter, dynamischer imago zouden hebben op de aanwas van jonge mensen die in de branche willen komen werken. Die hebben we hard nodig maar die verleiden we veel te weinig terwijl we dat wel zouden kunnen doen want we hebben mooie winkels, waar genoeg leuke dingen gebeuren en waar ook echt gelachen mag worden en last but not least verkopen we in die winkels prachtige (zonne)brillen van de allermooiste merken die op zich al heel verleidelijk zijn…..

Laten we proberen potentiële klanten (en werknemers) te verleiden in plaats van te proberen ze iets te verkopen….

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: