Onze branche kent geen kwalificaties of diversiteit zoals andere branches die wel kennen. Denk aan de horeca met allerlei verschillende typen zaken en on top of that Michelin sterren en Gault Millau aanbevelingen. Miljoenen mensen kennen De Librije en Jonnie en Thérèse Boer of volgen Sergio Herman en zijn horeca avonturen. Hotels hebben ‘sterren’ waarop veel mensen hun keuzes baseren.
Wij hebben dergelijke kwalificatiesystemen niet en voor de leek lijken optiekzaken best veel op elkaar dus hoe vindt de consument zijn of haar weg naar de juiste opticien? De ketens werven vooral met aanbiedingen, zelfstandigen vertrouwen meestal op de uitstraling van de winkel en de mensen die er werken, op mond tot mond reclame, op campagnes van (glas)leveranciers en loyaliteitsprogramma’s.
We zien nog altijd relatief weinig kwalitatief hoogwaardige en strategische communicatie met het enige product waarover de consument zelf een mening kan hebben en met merken waar vaak miljoenen mensen fan van zijn. Daar laten vooral zelfstandige opticiens veel kansen liggen want zij kunnen immers communiceren en zich onderscheiden met wereldwijd beroemde modehuizen als Chanel, Gucci, Dior en tal van anderen, met brillenmerken met een trouwe fanbase zoals THEO en Cazal en met heldere marktsegmenten zoals je dat kunt doen met een merk als Lunor of Silhouette.
Vorige week schreven we over de samenwerking van LUKX met Joost Swarte. Een flinke investering. Niet in de collectie maar in marketing. Deze samenwerking en de manier waarop LUKX dat aanpakt gaat ze qua naamsbekendheid en nieuwe klanten veel meer opleveren dan welke campagne voor zorg, brillenglazen of contactlenzen dan ook.
Moet dat altijd met zo’n bijzondere samenwerking? Nee zeker niet. De eerder genoemde monturen en zonnebrillen van bestaande merken bieden ook volop kansen mits ze goed ingezet worden. Daarvoor zijn een gedegen kennis en passie voor mode en design onontbeerlijk. Daarbij gaat het niet om kennis over een merk die je gemakkelijk online kunt vinden maar om het ontwikkelen van het modegevoel en het mode DNA in de winkel. Maar juist dat ontbreekt allemaal nog altijd in de opleidingen en de nascholingen in de branche.
Daarom lanceert NanaWoody&John de NanaWoody&John Academy met een uitgebreid programma workshops en events waarin de kennis van mode en design, de passie ervoor en het gebruik van die kennis in de winkel en in de communicatie centraal staan.
Begin januari ontvangen alle zelfstandige opticiens een uitgebreid programma met data van kleinschalige workshops met maximaal 10 deelnemers in het NanaWoody&John clubhuis in Haarlem. Liever dergelijke workshops exclusief voor en afgestemd op de eigen winkel? Dan kan ook in Haarlem maar ook in de eigen winkel.