Beste Jan,
Ik las met enige verbazing over je initiatief. Net als ieder weldenkend mens frons ik immers mijn wenkbrauwen als ik lees dat iets anoniem kan of moet. Anoniem klinkt alsof de handeling het daglicht niet kan verdragen toch? Dat blijkt in jouw concept ook het geval.
Want welke fatsoenlijke opticien wil nu dat zijn klanten weten dat hij oude tweedehands brillen inkoopt die bij andere opticiens al jaren op het rek gehangen hebben, door tal van mensen gepast zijn, bij hun eerste eigenaar de uitverkoop overleefd hebben, waar hij geen service op kan geven omdat hij geen originele onderdelen kan bestellen maar die hij wel vrolijk voor de volle mep verkoopt.
Het doet me denken aan Specsavers dat er ook een handje van had om, bijvoorbeeld bij licentiewisselingen, oude partijen op te kopen en dan luidruchtig te melden dat het dat merk ook verkocht terwijl iedere insider wist dat het om oude collectie ging en de klant in het ootje genomen werd.
Of andersom, welke weldenkende opticien die goed samenwerkt met zijn leveranciers wil die samenwerking op het spel zetten of wil dat zijn leverancier erachter komt dat hij of zij de exclusief geleverde collectie doorverkoopt en daarmee niet zelden de leveringsvoorwaarden schendt.
Dat laatste zal overigens niet zo snel gebeuren omdat iedere verstandige opticien zal beseffen dat hij met dit systeem de kans loopt dat zijn buurman-opticien plotseling zijn afgedankte brillen of zonnebrillen in de etalage heeft liggen. Niet zo handig allemaal toch?
Collecties zijn een belangrijk instrument in de communicatie met potentiële klanten en zorgen voor differentiatie in de winkels zodat er voor de consument iets te kiezen valt. Goede opticiens investeren daarom, vaak in samenwerking met hun leveranciers, in een onderscheidend merkenportfolio en in een actuele collectie met de nieuwste modellen.
Die houden van die mooie merken ook geen 30% over zoals jij blijkbaar wel doet omdat je, zoals je zegt, geen glazen bol hebt. Goede opticiens hebben zo’n bol ook niet maar wel verstand van zaken. Inkopen is een vak en goed inkopen al helemaal. Opticiens die dat goed doen, hebben daar voordeel van.
Misschien had je dus, in plaats van je energie in dit plan te steken, beter een inkoopcursus kunnen volgen. En als je toch iets overhoudt, gaan die (zonne)brillen in de uitverkoop of geef je ze na afschrijving weg aan een organisatie die er elders in de wereld nog iets goeds mee doet. Zo’n klein verlies is immers ruimschoots verdisconteerd in je zeker niet slechte marge.
Grappig ook dat je je handeltje aantrekkelijk probeert te maken door over een circulaire economie te beginnen. Zeker goed als we daar allemaal een steentje aan bijdragen maar dat kan gelukkig op heel veel andere manieren die niet anoniem hoeven en waar je juist trots op kunt zijn.
Kortom Jan, zullen we je plan direct maar begraven?! Geen enkele fatsoenlijke ondernemer in de branche (leverancier of retailer) zit hierop te wachten. De consument heeft recht op mooie en nieuwe brillen en zonnebrillen en vindt die bij goede opticiens die met liefde voor het vak investeren in zorgvuldig geselecteerde collecties die ze met kennis van zaken inkopen.
Voor anonieme praktijken zou in deze branche geen plaats moeten zijn!