EssilorLuxottica zorgde vooral in de eerste helft van het jaar voor veel opschudding. De fusie tussen de beide grootmachten was nauwelijks goedgekeurd door alle autoriteiten of de twee rollebolden al ruziënd over straat. Grootaandeelhouder Leonardo Del Vecchio ging er met gestrekt been in en gaf een interview in de Franse krant Le Figaro waarin hij Essilor CEO Hubert Sagnières ervan beschuldigde de macht naar zich toe te willen trekken. Sagnières antwoordde met gelijke munt. De strijd ging erom wie na het terugtreden van de beide tijdelijke CEO’s uiteindelijk aan het roer zou staan. Eind maart vroeg Del Vecchio zelfs om arbitrage. De financiële analisten volgden alles op de voet en schreven hun vingers blauw, de koers duikelde tot onder de 100 euro. Half mei kwam er witte rook en werd de strijdbijl in ieder geval openlijk begraven. Of dat ook echt zo is moet de komende tijd blijken. Del Vecchio werd in de media later dit jaar nog in verband gebracht met de activistische aandeelhouder Loeb die een belang op zou bouwen en een nieuwe CEO is nog altijd niet benoemd.
Acquisitie van GrandVision
Intussen had het bedrijf al wel de webshop Brille24 gekocht wat vooral in Duitsland weer de nodige onrust creëerde maar de klap op de vuurpijl kwam midden in de zomer toen Bloomberg met het nieuws kwam dat het nieuwe fusiebedrijf in vergaande besprekingen over de overname van GrandVision zou zijn. Zoals altijd bleek Bloomberg goed geïnformeerd. De besprekingen bleken wel heel ver te zijn want slechts een paar weken later werd bekend gemaakt dat EssilorLuxottica het belang van 77% van de HAL in GrandVision koopt en daarmee het aantal winkels van het concern zo ongeveer verdubbelt naar meer dan 16.000. En dan hebben we de webshops nog niet meegeteld. Het wachten is nu op goedkeuring van de autoriteiten.
Consequenties voor Nederland
De acquisitie is voor Nederland geen ver van ons bed show. Met Pearle, Eye Wish, Charlie Temple (dat eerder dit jaar werd overgenomen door GrandVision) en bijvoorbeeld Zonnebrillen.com is GrandVision ook in Nederland veruit de grootste speler. EssilorLuxottica heeft hier al Sunglass Hut vestigingen, de Ray-Ban stores en de webshops van Ray-Ban, Oakley en Brillen24. Ook op het gebied van contactlenzen heeft het concern de afgelopen jaren een sterke positie opgebouwd.
Pikant is de relatie van EssilorLuxottica met Optitrade waar het grootaandeelhouder is. Na de aankondiging van de acquisitie van GrandVision kwam Optitrade met een officieel statement waarin het aangaf zich op de nieuwe situatie, de consequenties, mogelijke scenario’s en vervolgstappen te beraden. Tot nu toe is ons niet bekend wat de uitkomst van dat beraad is.
De rust is ogenschijnlijk teruggekeerd
Inmiddels lijkt de rust binnen EssilorLuxottica teruggekeerd. De kwartaalcijfers zijn goed met vooral Essilor als de drijvende kracht achter de groei terwijl de verkoop van brillen en zonnebrillen een beetje lijkt te haperen. De beurskoers heeft zich hersteld en tikt nu de 140 euro aan. Eind van het jaar werd bekend dat het bedrijf alle medewerkers de kans gegeven heeft tegen gunstige voorwaarden aandelen te verwerven. Voor het Franse Essilor was dat al jaren gebruikelijk en nu hebben voor het eerst ook Luxottica medewerkers die mogelijkheid gekregen. Er is direct massaal gebruik van gemaakt.
Naar verwachting zal de goedkeuring van de acquisitie van GrandVision door de autoriteiten in heel veel verschillende landen nog wel even op zich laten wachten. Tot zo lang is het koffiedik kijken als het gaat om de gevolgen van deze voor de optiekbranche unieke en ingrijpende transactie.