Het jaar begon met een meesterlijke stunt van Vincent Optiek in Houten dat de uitverkoop aankondigde met een heuse rap die zelfs de landelijke radiostations haalde. Dan doe je iets goed. Niet voor niets kregen deze creatievelingen al eens een award voor hun onderscheidende sociale media posts.
De domper volgde al snel met de lancering van de eerste Eyelove reclame met René Froger. De brillendiscounter won er aan het eind van het jaar een Loden Leeuw voor meest irritante radioreclame mee en Froger kreeg onlangs zo’n zelfde beest als meest irritante BN’er in een reclamefilmpje. Maar dat is allemaal niet zo relevant. Belangrijker is dat Eyelove door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt werd voor het aanbieden van een meting die geen meting is (het schatten van de leessterkte bij een multifocale bril) en desondanks gewoon door ging met die reclame. Bovendien kreeg het bedrijf in de loop van het jaar van verschillende media volop de kans haar verhaal te vertellen. Kassa deed nog een poging weerwoord te bieden maar moest het afleggen tegen de gladde praatjes van Eyelove directeur Paul Berkelmans en de meeste andere media met de Telegraaf voorop fungeerden slechts als doorgeefluik voor de mening van Eyelove. Van enige kritische noot was en is geen sprake. De NUVO probeert het tij te keren door een bij het Zorginstituut gedeponeerde kwaliteitsstandaard maar die is vooralsnog afgewezen. Iets wat door Eyelove en de Telegraaf triomfantelijk gevierd werd. Volgens de NUVO is de strijd nog niet gestreden en vraagt het Zorginstituut slechts om een paar aanpassingen. Wordt vervolgd dus. We gaan het zien.
Uiteindelijk is de consument de dupe en holt de oogzorg in het liberale Nederland heel hard achteruit. Beunhazen krijgen alle ruimte. Oogartsen klagen over de toename van het aantal complicaties bij contactlensdragers die hun controles verwaarlozen en hun lenzen online of bij de drogist kopen. Nog even en we kopen brillen zoals we de afgelopen jaren al leesbrillen bij de HEMA kochten. Gewoon een beetje sterkte inschatten en klaar is kees. Of in het beste geval op basis van een online oogmeting die inmiddels ook beschikbaar is en gebruikt kan worden om online een bril te kopen.
Kwaliteitsstandaard of niet, de ontwikkelingen lijken niet te keren. Ergens midden dit jaar kondigden Optitrade, Centrop en NUVO aan beter te gaan samenwerken. Te hopen is dat die samenwerking resulteert in een grootschalige en sterke campagne om de consument op een positieve wijze te informeren over het belang van gezonde ogen en goed zicht. Want daar ligt natuurlijk de echte oplossing en niet in alle achterhoedegevechten. Net als in iedere andere branche zijn er inmiddels ook in de optiek grote kwaliteitsverschillen en maakt de consument zelf zijn keuzes. En net als in iedere andere branche heeft kwaliteit een prijs die altijd uitgelegd, verantwoord en vooral dagelijks waargemaakt moet worden. H&M, Suit Supply of Oger? Kruidvat, ICI Paris of Skin Cosmetics? McDonalds, Loetje of Jonnie Boer? Het wordt tijd dat de (zelfstandige) opticiens dat verschil in kwaliteit in zowel product als dienst meer, vaker en beter gaan uitleggen. Bij NanaWoody&John zijn we daarom alvast begonnen met de Eyes Never Lie campagne die komend jaar uiteraard verder uitgebouwd wordt.